Instruktorok

Ladiszlaidesz Tamás

National director of IKMF

Expert 1

Civilian Instructor

Kids Instructor

Úgy 6-7 éves lehettem mikor édesapám előszőr levitt egy barátjához egy karate edzésre, melyet akkor igencsak sokan kerestek, az akkoriban a TV-ben rongyosra vetített Chuck Norris és Bruce Lee filmeknek köszönhetően. Már az első edzés közben rájöttem, hogy ez nem nekem való, bár akkor még nem mint szakmailag a hatékonyságát keresve néztem, hanem mint kisgyerek vizsgáltam meg az egészet, aki inkább még LEGO-zna, mint sem hogy ütögessék vagy rugdossák heti két három alkalommal egy órán keresztül. Azonban az iskola az ember számára mindig hoz meglepetéseket, bekerül az óvoda után egy teljesen új környezetbe, ahol nagyon hamar ki kell, hogy alakuljon az osztályon belüli, későbbiekben pedig az évfolyamon belüli hierarchia, ahol farkastörvények uralkodnak, és ahol a kisebbeket, akik nem védik meg magukat, a későbbiekben mindig bántani fogják. Mivel az első karate edzés mély nyomot hagyott bennem, úgy gondoltam, hogy majd az említett filmekből merítek erőt, és azzal túl fogok élni mindent. Ez így is lett. Hozzáteszem, hogy szerintem sokan így csinálták. Később rájöttem, hogy ez nem feltétlenül jó alap ahhoz, hogy megvédhessem magam, ezért összeszedtem a bátorságomat és mégiscsak lementem egy karate edzésre. Az ott eltöltött 6 év sok mindenre megtanított, de megvédeni magam nem igazán. Az ok a kötöttségekben volt keresendő.

Időszámításunk 2000. évében a Budapesti Nemzetközi Vásáron tett látogatásom hozta meg számomra a megoldást, ahol az IBSSA tartott egy taktikai és önvédelmi bemutatót. A bemutatót látva a szám is tátva maradt, és a bemutató után remegő lábbakkal lépdeltem a maszkos úriemberek felé, hogy megkérdezzem, mégis milyen küzdősportot űznek vagy milyen önvédelmi rendszert használnak, mert már másnap szeretném elkezdeni az elsajátítását. A válasz egyszerű, rövid és tömör volt: – Ez bizony nem más, mint a Krav Maga. Miután az ominózus szombati napon összegyűjtöttem minden információt, hétfőn már részt is vehettem életem első Krav Maga edzésén! Első pillanatra beleszerettem. A hatékonysága napról napra lenyűgözött, bár volt néhány nehéz pillanatom, amikor kétajtós szekrényekkel kellett megverekednem, de nem számított, a rendszer működött, ez pedig csak tovább motivált.

Három év után egy barátom szólt, hogy van pár ismerőse, akik szintén Krav Magát tanulnak egy izraeli származású oktatótól, aki az izraeli hadseregnél szolgált, de most orvostanhallgatóként itt tanul Budapesten és szabadidejében egy iskola tornatermében oktat nekik Krav Magát. Mivel szimpatikus volt a barátomnak az oktató és őt is lenyűgözte a látvány, kitalálta hogy ő is szeretne az edzésekre járni, és kérte hogy egy edzésre kísérjem el őt. Ekkor ismerkedtem meg az IKMF-el. Az itt eltöltött 7 év meghatározta későbbi életem, sok barátot és persze sok tapasztalatot szereztem. Olyan tapasztalatokat, amiket sajnos az utcán is alkalmaznom kellett. Mivel a polgári foglalkozásom egyre többet szólított vidékre, ezért nem tudtam megfelelően készülni és részt venni az edzéseken, így 7 év után az edzéseket a barátommal folytattam egy kis körúti dojo-ban, ahogy az időm engedte.

Az idők folyamán egyre több ismerősömet és barátomat érte inzultus és többen megkerestek, hogy mondjak nekik pár megoldást, vagy éppen mutassak nekik pár technikát, amikkel elkerülhetik, vagy éppen nagy eséllyel túlélhetik az adott szituációkat, ha eldurvulna a helyzet. Később ez lett a hivatástudatom, ezért sokat gondolkodtam, hogy tovább kell lépnem annál, minthogy a barátaimnak mutogatok ezt azt. Ezért 2018-ban külföldre utaztam, és a több hétig tartó instruktori képzést követően sikeres civil instruktori vizsgát tettem. Jelenleg azóta is azon dolgozom, hogy a Krav Maga eszmeiségét, technikáit, valamint saját és instruktortársaim, és természetesen az IKMF tapasztalatait átadhassam civil tanulóimnak.

Pár hetente instruktor társaimmal külföldre utazunk, hogy külföldi oktatók tapasztalatait is megismerhessük, valamint az IKMF technikáit naprakészen tartsuk. 2019-ben szintén külföldre utaztam, ahol elvégeztem a gyermek instruktori képzést. További terveim a speciálisan nőknek, valamint a fogyatékkal élők számára kifejlesztett Krav Maga rendszer elsajátítása és tanítása.