Krav Maga

A KRAV MAGA ALAPÍTÓJA IMRICH (IMI) SDE OR

Imrich (Imi) Sde Or, a Krav Maga alapítója 1910. május 26-án született magyar zsidó családban Budapesten, az Osztrák-Magyar Birodalomban. Pozsonyban, Szlovákia fővárosában nőtt fel, egy olyan apával, aki meglehetősen szokatlan gyermekkort adott neki. Édesapja Samuel Lichtenfeld, a pozsonyi rendőrség főfelügyelője és egykori cirkuszi akrobata volt. Imi Sde Or, apja biztatásával sokféle sportággal foglalkozott, úszással, ökölvívással, birkózással és tornával. Apja tulajdonában lévő tornateremben edzett, aki önvédelmet tanított.

Imi versenyzőként és edzőként is egyaránt kiválóan küzdött a birkózásban, és számos díjat nyert ezen a területen. A harmincas évek közepén fasiszta és antiszemita csoportok jelentek meg Pozsonyban, akik azzal fenyegetőztek, hogy ártanak a város ottani zsidó közösségének. Imi Sde Or egykori ökölvívók és birkózók csoportját vezette zsidó szomszédságának megvédésére a fasiszta bandák ellen. Ez a csoport megpróbálta megakadályozni az antiszemita bandák bejutását a zsidó negyedbe. Annyi utcai küzdelemmel találkozva, mint ő, Imi gyorsan rájött, hogy a sportnak nincs sok közös vonása a valódi harccal, és elkezdte kidolgozni az életveszélyes helyzetekben a gyakorlati önvédelem technikájának rendszerét.

1940-ben Imi elmenekült szülőföldjének náci megszállása elől, és felszállt az utolsó bevándorló hajóra, amelynek sikerült még elmenekülnie a nácik karmai közül. Felszállt a Pencho nevű hajóra, amely hajótörést szenvedett a görög Dodekanés-szigeteken, és így érkezett meg Palesztinába 1942-ben.

Megérkezésekor Izrael korai vezetői felismerték Imi harci képességeit, és 1944-ben felkérésre elkezdte a harcosok kiképzését a szakterületén, mint fizikai erőnlét, úszás, birkózás, valamint a kés használata és a késes támadások elleni védekezésben. Ebben az időszakban Imi képezte ki a Hagana és a Palmach több elit egységét (a Hagana ütőereje és az IDF különleges egységeinek előfutára), köztük a Pal-Yam-t, valamint a rendőrök csoportjait. Izrael 1948-as megalakulása és az IDF megalakulása után a fizikai erőnlét és Krav-Maga főoktatója lett az IDF Harci Fitnesz Iskolában. Imi körülbelül 20 évig szolgált az IDF-ben, ez idő alatt fejlesztette ki és finomította az önvédelemre és a pusztakezes harcra vonatkozó egyedülálló módszerét.

1964-ben Imi Sde Or visszavonult az izraeli hadseregtől, és elkezdte a Krav-Maga alkalmazkodását és átalakítását a polgári igényekhez. A módszert úgy alakította ki, hogy mindenkinek megfeleljen – férfiaknak és nőknek, fiúnak vagy lánynak, akiknek szükségük lehet rá, hogy megmentsék az életüket, vagy túléljenek egy támadást, miközben minimális kárt szenvednek, függetlenül a támadás bűnügyi, nacionalista vagy más hátterétől. Módszerének terjesztésére Imi két képzési központot hozott létre, az egyiket Tel-Avivban, a másikat pedig Natanyában. Krav Maga oktatók csapatait képezte ki, akiket ő és az izraeli Oktatási Minisztérium akkreditált. 1978-ban megalapította az izraeli Krav Maga Egyesületet is.

Még utolsó éveiben Imi továbbra is személyesen felügyelte azoknak a képzését, akik magas rangot értek el Krav Magában, és időt töltött velük Izraelben és külföldön egyaránt. Imi figyelemmel kísérte a tanulók előrehaladását és eredményeit, és nekik egyedi személyiségével elbűvölve adta át tudását.

Imi Sde Or, a legértékesebb tanár és harcos, 1998. január 9-én, 88 éves korában hunyt el.