IKMF

AZ IKMF KRAV MAGA TÖRTÉNETE

A Krav Maga művészetét Imi Lichtenfeld (Sde-Or) alapította. Imi Pozsonyban született egy híres rendőr és cirkuszi akrobata gyermekeként. Gyerekként Imi különféle sportokban, például birkózásban és ökölvívásban remekelt, és számos harcművészetet gyakorolt. Amikor antiszemita zavargások kezdtek terjedni szülővárosában, Imi és családja Izraelbe (akkoriban Palesztinába) volt kénytelen vándorolni.

1948-ban, miután Izrael kikiáltotta függetlenségét, az IDF (Izraeli Védelmi Erők) tisztviselői felkeresték Imit, és felkérték őt, hogy dolgozzon ki egy önvédelmi és harci rendszert, amely tapasztalatai és a különleges erőknél, mint „Hagana”, „Palmach” és „Palyam” munkája alapján alakult ki.

A pusztakezes harc fő oktatójaként eltöltött 20 év alatt Imi gondosan finomította a Krav Maga módszereit, ezáltal minden katonai személyzet, az izraeli rendőrség és a biztonsági erők hivatalos harci képzése lett. Imi kifejlesztett egy olyan doktrínát, amely lehetővé teszi, hogy a katonák erőnléttől függetlenül is sikeresen gyakorolják azt. A Krav Maga a merev mozdulatok és technikák helyett, amelyek több éves kiképzést igényelnek, integrált ösztönös és egyszerű, mindenki számára elérhető mozdulatokkal rendelkezik.

1964-ben Imi visszavonult az IDF-től, és folytatta a Krav Maga tanítását a civileknek, valamint a rendészeti egységeknek és katonai szervezeteknek. A Krav Maga egyesületet (KM) Imi és több tanítványa alapította 1978-ban, azzal a céllal, hogy a Krav Maga egyedülálló technikáit helyben és szerte a világon népszerűsítse.

Amikor a Krav Maga (KM) tanítása elterjedt Izrael határain túl, szükség volt egy nemzetközi szervezet alapítására. Ez főleg azért történt, mert az akkor létező kezdeti Krav Maga egyesület megosztott volt és nem működött hatékonyan, a magasabb besorolású oktatók közötti nézeteltérés miatt. Imi ennek eredményeként egy új nemzetközi Krav Maga szövetséget hozott létre leghűségesebb hallgatói és megbecsült oktatói támogatásával, köztük napjainkban az IKMF elnökével, Avi Moyallal.

Az IKMF végleges megalakulása után az összes általa kiadott szakértői és mesterképzési oklevelet, fokozatot és szintet, valamint az IKMF tananyagot Imi engedélyezte. Imi ezt az új tantervet az IKMF megalakulásakor saját kezűleg hagyta jóvá, valamint a későbbi, 1997-ben végrehajtott változtatásokat is.

1996 óta az IKMF kibővült, és ma már a legnagyobb és legelismertebb Krav Maga intézmény világszerte. Az IKMF elágazott és sikeresen működik helyi szinten, Izraelben, valamint Ausztráliában, Észak-Amerikában, Dél- és Kelet-Ázsiában, a Távol-Keleten, az EU legtöbb országában és az ex-kommunista országokban (például Lengyelországban, Oroszországban és Magyarországon). A szervezet általános felépítése az egyes országokban viszonylag hasonló, egy igazgató vezeti, aki felelős mind a Krav Maga rendszer, mind a helyi IKMF szervezet növekedéséért az adott országban, és természetesen őt különböző fokozatú és szintű helyi oktatók segítik.

Az IKMF oktatók a tanulók minden típusát oktatják attól függetlenül, hogy rendelkeznek Krav Maga vagy más harcművészeti háttérrel, vagy sem, mint például civil hallgatók, katonák, rendőrök és egyéb fegyveres testületek, speciális alakulatok.